tiistai 4. maaliskuuta 2014

Surullinen sunnuntai

Meillä oli todella ikävä sunnuntai päivä. Meidän rakas Breci juoksi kepin perässä, oli jäätä ja liukastui tai jotain ja takajalat meni alta.Pelkäsin heti pahinta ja niinhän se asia sitten oli, Breci sai siis mäyräkoirahalvauksen. :(

Nyt eilen Breci on aamupäivällä leikattu Vantaalla Eläinsairaala Aistissa ja tänään haimme rakkaan kotiin. Brecillä oli syväkiputuntoaisti molemmissa takajaloissa tallella ja näin ollen vielä aika hyvät mahdollisuudet selvitä ja kuntoutua hyvin.

Jaloissa löytyy tahdonalaisia liikkeitä ja tänään pääsi onnenkyyneleet kun käytimme Breciä ulkona, kaulaliina vatsan alla tukemassa, jalat liikkuvat, tietenkään eivät kanna ja tassujen asennot menee miten menee, mutta että hirveästi on yritystä sekä pissaaminen tapahtui. Se kun ei ihan aina onnistu ja sillon jouduttais taas eläinlääkärin pakeille että he tyhjentäisivät rakon. Kakkaa ei ole tullut, silloin kun tämä onnettomuus tapahtui, pääsi Breciltä siihen paikkaan pienet kakat mutta sen jälkeen ei ole ulostanut. Suoli kuulemma kuitenkin yleensä työntää tavaraa eteenpäin ja tuo pissaaminen on nyt tärkeämpää. Ruoka me liotetaan ja lisätään öljyä jotta se kakka tulisi hieman helpommin.

Huomenna otamme yhteyttä täällä Tampereella toimivaan eläinfysioterapeuttiin ja siellä ainakin alkuun käydään jonkin verran jotta saadaan itse hyvät ohjeet koiran jumppaamiseen sekä vesiterapia on todella hyvä apu tässä vaiheessa.

Aistista jäi todella hyvä kuva, sehän on erikoistunut nimenomaan neurologiaan ja lääkärit olivat todella ammattitaitoisen tuntuisia. Yhtäkään suomalaista neurologia ei löytynyt mutta esimerkiksi tänään kun Brecin haimme ja tapasimme Brecin leikanneen lääkärin, oli paikalla ilmeisesti klinikkaeläinhoitaja joka tulkkasi tämän lääkärin puheet meille. Itse en olisi tajunnut juuri mitään, koska oli niin ei-tuttua sanastoa. 

Kysyin neurologilta onko Brecillä kalkkeumia, kauhistuin kun hän vastasi että koko selkä on kalkkeutunut. Sen jälkeen hän kertoi että jokaisen mäyräkoiran selkä on 18 kuukauden ikään mennessä kalkkeutunut. Röntgen kuvissa näkyy pahat kalkkeumat mutta kun katsotaan magneettikuvia, niissä näkyy se vähäinenkin ja koko selkä on kalkkeutunut. Ilmeisesti siis ne jotka haluavat nähdä onko koiransa selässä kalkkeumia, he käyvät röntgen kuvissa joissa vain ne isot kalkkeumat näkyvät? Te, jotka tiedätte kertokaahan ihmeessä? Itse en asiaan ole sen kummemmin ehtinyt tutustua.

Olimme varautuneet että lasku leikkauksesta olisi n. 3000  euron luokkaa mutta koko summa jäi vähän päälle kahteen  tuhanteen. Jouduimme kylläkin ensin käymään Hämeenlinnassa lääkärillä, josta lasku oli 275 euroa ja siitä kotiin, josta aamuyöllä lähdimme ajamaan Vantaalle. Matkakuluihin meni varmaankin pari sataa euroa. Nyt vielä fysioterapiaa mikä ei todellakaan ilmaista ole mutta mitäpä ei rakkaidensa eteen tekisi.

Nyt toivotaan että masuasukki pysyisi masussa vielä kuun loppuun jotta voimme keskittyä Brecin kuntoukseen täysillä. Toivon kovasti että parin päivän sisään Brecin jalat kantaisi niin että pysyisi edes syödessä pystyssä. Nyt kaikki siis peukut ja tassut pystyyn jotta meidän neiti kuntoutuisi mahdollisimman hyvin. <3

Kuulen mielelläni kokemuksia, jos jollain tämmöisestä kokemusta on.


(Pahoittelen, jos mun ulosanti on todella sekavaa ym, mutta eipä ole ihme kun unet ovat huolen takia jääneet vähäisiksi eikä pää tunnu raskaudenkaan takia toimivan kunnolla.)


8 kommenttia:

 1. Raisalta on selkäkuvattu, josta löytyi seitsemän kalkkeumaa. Mitään nikama epämuodostuksia ei ollut. Halvausta ei ole, mutta rajoittanut liikuntaharrastuksia. Agility jäi, koska alkoi ontua etupäätä, jossa kaikki kalkeumat on. On totta ettei kaikki kalkkeumat näy selvästi rtg:ssä, mutta Ell Anu Lappalainen on tunnettu ja osaava lääkäri tulkitsemaan selkäkuvia. Toisella edesmenneellä koirallamme Elmerillä oli 4v 5kk iässä kalkkeutunut melkein kaikki välit ja tämä oli nähtävissä jo rtg:ssä. Virallista lausuntoa tästä ei otettu, koska emme kokeneet sitä tarpeelliseksi, kun ei ollut mitään tarkoitusta jalostukseen käyttää.

  Toivottavasti Breci kuntoutuu!

  VastaaPoista
 2. Kiitos MarMa kommentistasi. Brecillä ei onneksi näkynyt mitään suuria kalkkeumia kummissakaan kuvissa vaan sitä normaalia mikä näkyy jo 18kk iässä siinä magneettikuvassa.

  Jalat tuntuu jo vähän paremmin toimivan, tänään päästään myös ekalle fysiokäynnille. :) Kovin raskasta tämä on, varsinkin kun surullisia uutisia on ollut paljon heti alkuvuodesta, vaikkakin tämä on meille itselle ollut se pahin ja raskain juttu. Tämä raskaus ei ainakaan yhtään helpota tilannetta kun olo on muutenkin tukala, ja Breciä kun käytetään ulkona, tarvitaan vielä ainakin kaks ihmistä siihen hommaan.

  Helpottavaa myös että kakka on alkanut kulkemaan. Ei tarvitse stressata nyt noista pissaamisista ja kakkaamisista :) Saa keskittyä täysin kuntoutukseen. Kunhan tää masuasukki tosiaan vielä viihtyis yksiössään.

  VastaaPoista
 3. Huh, miten säikäytti jo alku. Tuo liukkaus pelottaa itteäänkin aina koirien kanssa :/ Pikaista paranemista koirulille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä voidaan ihan suht hyvin. Sisällä Breci kävelee jo ihan ilman tukea, tietty välillä pyllähdyksiä sattuu. Ulkona käydään vielä ainakin niin että liina on masun alla tukemassa. Nyt saisi kyllä nuo kaikki lumet ja jäät sulaa jotta pissa "lenkit" helpottais. Pysy itekään pystyssä noilla jäisillä kohdilla.

   Poista
 4. Voi, kuinka ikävä juttu. Onneksi saitte Brecin parhaaseen mahdolliseen paikkaan hoitoon ja leikkaukseen. Aistihan on nimenomaan erikoistunut näihin mäyristen vaivojen leikkaamiseen. Brecillä on kaikki edellytykset toipua ihan ennalleen. Toivottavasti maha-asukki voi hyvin ja pysyy täysiaikaiseksi mukavassa yksilssään. Voin reilun 20 vuoden takaisesta kertoa, että sitten kun aika meneekin ylitse, niin jokainen päivä tuntuu viikolta. Tyttöni viivytti tuloaan 11 päivää yli lasketun ajan. Voikaahan kaikki hyvin ja Brecille onnentoivotuksii toipumiseen. M-L ja Ossi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Aistista paljon hyviä kokemuksia muillakin. Masuasukki voi tosiaan koska vaan tulla. Omalla tavallaan ei haittais vaikka menisin LA:n yli, tosin oma olo on tukala mutta jotenkin haluaisi kuitenkin nyt vielä vähän aikaa että saa keskittyä Breciin.

   Poista
 5. Pidämme peukut pystyssä, että paraneminen alkaa hienosti. Olen itse miettinyt tuota mitä, jos jollain selkä pamahtaa. Täältä tulee matkaa ja siihen leikkaukseen pitäisi päästä todella nopeasti. Sitten kun vielä siihen sattuu joku hidas päivystäjä ja tietysti nämä tämmöiset tapahtuu normi toimistoajan ulkopuolella. Voi kun Breci kuntoutuisi ennalleen <3

  Jospa teillä käy yhtä hyvä munkki kuin meillä vauvamme kanssa. Nukkui päivällä hyvin ja alkuun herätti vain muutaman kerran yössä. Kahden kuun ikäisestä on nukkunut yönsä täysin. Oltiin ihan varmoja ettei vauvat voi olla helppoja, mutta näköjään poikkeuksiakin on. Toivotaan teille sellaista, jotta saatte parannettua Brecin.

  VastaaPoista
 6. Selkä meni Brecillä tosiaan sunnuntaina joskus 17-18 välillä. Jouduimme lähtemään Hämeenlinnaan asti koska Tampereella päivystävä Tuhatjalka oli kiireinen. Hämeenlinnassa otettii röntgenkuvat joissa ei murtumia löytynyt ja jalat tosiaan olivat lötköt. Suosittelivat lähtöä Vantaalle Aistiin.

  Aistissa ei kuitenkaan vastattu kun yrittävät soittaa ja kysellä heidän tilannetta. Ajoimme kotiin, ja soittelin kotoa Aistiin, jossa vastasivat. Yksi aika oli maanantaille 11.30 jota eivät voineet meille varata(jäi vähän epäselväksi että miksi ei siinä paniikissa), sitten oli vaihtoehtona tuoda Breci jo yöllä tai ennen klo 8 paikalle jolloin neurologit ja silloin he pystyivät lupaamaan että koira zekataan ja leikataa jos tarvetta. Lähdimme yöllä 4 aikaan ajamaan Aistiin. Paikalla oltiin puoli seitsemän, Breci jäi sinne, ja ite jäimme vielä Vantaalle odottelemaan lääkärin mielipidettä yms. Sanoivat heti ilman magneettikuvien tulosta että 90% varmuudella leikkaus, olivat sitä mieltä että meidän kannattaa lähteä kotiin ja jos koira leikataan, hakisimme sitten tiistaina. Soittelivat sitten meille magneettikuvien tuloksen ja leikkasivat samantien. Onneksi siis leikkaus saatiin tehtyä 24tunnin sisällä tapahtuneesta.

  Kannattaa kyllä miettiä tuota että mitä jos sattuu omalle kohdalle. Meillä oli päivänselvää että tehdään kaikkemme. Tosin missään vaiheessa ei kerrottu että olisi mahdollista että koira ei kävelisi esim vielä kuukaudenkaan päästä. Meillä onneksi Breci kävelee jo, onhan se haparoivaa välillä ja kestää varmasti kun vihdoin kävely normaalia mutta onni onnettomuudessa sinänsä että alku on näin lupaava :)


  VastaaPoista